tiistai 11. lokakuuta 2016

Iho


 Ihon tehtävät

Ihon tärkein tehtävä on suojata kehoa ulkoisilta uhkatekijöiltä esim haitalliselta säteilyltä, mikrobeilta ja kemikaaleilta. Iho toimii vesieristeenä, joka estää liiallisen nesteenmenetyksen ja veden osmoottisen imeytymisen kehoon ollessame veden alla. Talirauhasten tuottama tali voitelee ihon notkeaksi ja vettä hylkiväksi
 Yksi ihon tärkeimmiltä tehtäviltä on lämmönsäätely. Kun on kuuma pintaverisuonet laajenevat ja kylmällä ilmalla ne supistuvat.
 Iho suojaa myös tuntoaistin avulla. Ihossa olevat hermosyyt auttavat tulkitsemaan kehon ulkopuolisia olotiloja tuntemalla kylmaa, kuumaa, painetta ja kipua.
 Iho tuottaa myös elintärkeää D-vitamiinia auringon valon vaikutuksesta.

  Ihon kerrokset

Orvaskesi on ihon uloin kerros. Se on paksuudeltaan 0.05-0.20mm ja koostuu pääosin keratinosyyteistä eli sarveissoluista. Muita orvaskesillä esiintyviä soluja ovat melanosyytit, jotka tuottavat melaniinia, tyrosiinista muokattavaa väriainetta, joka UV-säteilyä absorboimalla suojaa orvaskesin soluja vaurioitumiselta näin ehkäisten ihosyöää.

Verinahka sijaitee orvaskesin alla. Se on sidekuodoksesta muodostunut verisuonia ja hermoja sisältävä kerros. Verinahan suonet huoltavat verisuonetonta orvaskettä kuoljettamalla ravintoaineita orvaskedelle ja kuona aineita orvaskedeltä pois. Verinahasta työntyy nystyjä orvasketeen, joiden tarkoitus on parantaa aineenvaihdunta-alaa kerrosten välillä.

Ihonalaiskerros koostuu lähinnä rasvakudoksesta ja löyhästä sidekudoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti